Saturday, August 14, 2010

Ramadhan Tarbiyyah diri~♥

"Dengan nama Allah yang Maha Pengasih, Maha Penyayang"


“Hampir tiba suatu zaman di mana bangsa-bangsa dari seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang-orang kelaparan mengerumuni hidangan mereka.” Maka salah seorang sahabat bertanya,” Apakah karena jumlah kami yang sedikit pada hari itu?” Nabi saw menjawab,”Bahkan, pada hari itu jumlah kamu banyak sekali, tetapi kamu umpama buih di lautan, dan Allah akan mencabut ‘rasa gentar’ terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah akan melemparkan ke dalam hati kamu penyakit al-wahnu.”Seorang sahabat bertanya, ‘Apakah itu al-wahnu itu, ya Rasulullah?’ Rasulullah saw, menjawab, “Cinta dunia dan takut mati.”(Hr Abu Dawud dan Ahmad)

Alhamdulillah.. Alhamdulillah… Alhamdulillah.. Syukur kehadrat Illahi kerana diberikan kesempatan untuk bertemu kembali dengan Ramadhan Kareem pd tahun ini. DI kesempatan ini, saya ingin mengucapkan Selamat Berpuasa buat semua muslimin dan muslimat di mana jua kalian berada.Walaupun agak sibuk sebagai pelajar tahun akhir, namun tanggungjawab yang tidak berkaitan dengan pembelajaran juga perlu dilaksanakan. Alhamdulillah kerana telah dipermudahkan oleh Allah s.w.t dan diberikan kesempatan waktu untuk berusrah bersama2 adik2. Di dalam usrah tersebut ad dikongsikan mengenai satu video yang telah di download daripada youtube yang bertajuk “Ubah Paradigma Anda”. Video yang memberikan kesan yang mendalam buat para penontonnya.

Video ini mengisahkan sejarah Islam yang bermulanya dari dakwah pertama oleh Rasulullah s.a.w. Kemudian disambung oleh para sahabat, disusuli dengan zaman kegemilangan Islam yang amat mengagumkan. Zaman dimana ilmu-ilmu dikuasai oleh Para Ilmuwan Islam hingga menimbulkan rasa kagum oleh orang-orang barat. Zaman di mana wujudnya pemuda-pemuda yang hebat dan amat dikagumi seperti Sultan Muhammad Al- Fateh yang telah membuka kota Konstantinopel yang gagal dibuka selama 800 tahun dan Salahuddin Al Ayyubi yang telah menawan kembali Baitul Maqdis.Zaman muda mereka digunakan sebaiknya dengan berjihad menegakkan Islam.

Namun di akhir video, ditunjukkan bagaimana keadaannya pemuda pemudi di Negara kita pada zaman ini. Zaman yang penuh dengan fitnah. Zaman di mana orang yahudi begitu ghairah menjauhkan generasi-generasi muda daripda Al-Quran dan Sunnah Rasulullah s.a.w. Begitu berbeza. Saudara2 kita di Palestin, dan negara2 Islam yang lain bermati-matian mempertahankan hak mereka. Namun kita yang berada di Malaysia, sebuah Negara yang mana AGAMA ISLAM merupakan agama rasmi Negara, hanyut.. terus hanyut dengan dunia.

Dimanakah pemuda-pemuda hebat seperti Salahuddin dan Al-Fateh? Muda-mudi sudah hilang rasa malu. Pemudi pakaian begitu mencolok mata mengalahkan Minah Saleh. Bersuka ria di kelab-kelab malam, berpelukan laki perempuan dan tanpa segan silu meneguk air HARAM hingga mabuk. Na’uzubillah. Astaghfirullah.. Muda mudi hanyut dengn kenikmatan dunia yang hanya sementara. Semakin lama semakin parah jadinya. Gejala buang bayi juga semakin menjadi-jadi seolah-seolah begitu mudah untuk mencabut nyawa.

Dimanakah silapnya? Budaya barat menular dalam kehidupan seharian. Media massa, segalanya memainkan peranan. Orang yahudi telah berhasil menjauhkan umat Islam daripada Al-Quran dan Sunnah. Teringat satu kuliyah yg sy dengar dari tv mengenai bagaimana jatuhnya kerajaan Rom ditgn musuh2 Islam. Di mana musuh Islam telah menghantar satu perisik pada suatu hari ke Rom. Kemudian perisik tersebut bertemu dengan seorang Muslim yang sedang menangis teresak-esak. Bila ditanyakan mengapa beliau menangis, beliau menjawab, khalifah Islam pd waktu itu tidak membenarkannya menyertai perang untuk berjihad dijalan Allah hanya kerana beliau tidak menghafal satu juzuk Al Quran. Berita tersebut dibawa pulang ke panglima perang msuh, dan panglima tersebut menangguhkan untuk menyerang Rom.

Selang beberapa waktu, musuh tersebut telah menghantar kembali seorang perisik, dan dilihat pd ketika itu tentera muslimin semakin jauh dari AlQuran. Apabila berita ini disampaikan lalu Panglima perang musuh telah menghantar tenteranya untuk menyerang Rom dan pada masa itu Rom jatuh ke tgn musuh Islam. Pada kali pertama, tentera musuh tidak menyerang tentera Muslimin kerana Al Quran yg ada didlm hati mereka. Kerana mereka tahu mereka tidak akan sekali-kali menang oleh sebab tentera muslimin begitu kuat berpegang teguh dgn Al Quran. Namun apabila Al-Quran sudah mula diabaikan, akhirnya Rom jatuh ke tgn msuh Islam.

Bila melihat saudara-saudara kita diuji dengan begitu hebat seperti di palestin, kita seharusnya bersyukur dengan nikmat keamanan yang dikurniakan oleh Allah s.w.t kepada kita. Namun dalam kita tak sedar, sebenarnya nikmat keamanan yang dikurniakan oleh Allah ini merupakan satu ujian buat diri kita. Samada kita bersyukur atau tidak. Kita seharusnya bersyukur kerana di negara2 jiran even yg bersebelahan dengan kita bermacam2 ujian di berikan. Seperti peperangan dan bermacam2 fenomena alam yang meragut nyawa. Namun kita tetap selamat daripadanya. Harapnya kita tak mudah lalai dan lupa dengan amaran2 yg telah diberikan Allah itu. Jgn sampai bila azab Allah dh smpai baru kita tersedar.. Na’uzubillahi min zaalik…

Ayuhlah sahabat2 sekalian, kita kembalikan semula zaman kegemilangan Islam. Beruntunglah bagi mereka yang menjadi penyambung mata rantai perjuangan Nabi saw dalam menegakkan Islam di muka bumi ini. Mari kita bentuk dunia baru Islam. Dengan pemerintah yang benar2 beriman dan berpegang teguh dengan ajaran Nabi saw. InsyaAllah dengan itu barulah Islam akan lebih mudah untuk ditegakkan. Kita hapuskan karat2 jahiliyyah yang membelenggu.

Di bawah ini saya sertakan sekali video yang dimaksudkan. Selamat menghayati dan semoga ianya bermanfaat buat semua. Juga semoga ianya menjadi satu titik tolak bakal bermulanya zaman dimana Islam dijulang tinggi.. Amiin…

Daripada abu hurairah r.a berkata:
Rasulullah s.aw bersabda: "Islam mula tersebar dalam keadaan dagang (asing). dan ia akan kembali asing. Maka beruntunglah orang-orang yang asing." (HR. Muslim)Wallahua'lam...
Wassalam...

2 comments:

azira zahadi said...

Salam..
Syukran Siti atas perkongsian y brmkna..
=)

Siti Khadijah said...

Salam k.zira..
alhamdulillah, semuanya ilham yg diberikan oleh Allah.. demi manfaat bersama..InsyaAllah.. =)
Afwan..